Aspiky
Aspiky máme moc rádi. Já jsem je začala dělat podle :
recept na želatinu od Dr.Otker
0,5 l vody 3 – 4 polévkové lžíce octa nové koření celé
20 g želatiny 2 lžičky cukru pepř celý
3 - 4 kroužky cibule 1 lžička soli bobkový list
Želatinu necháme nabobtnat v 0,1 l vody asi 20 min. V 0,4 l vody rozpustíme cukr, sůl, přidáme cibuli, koření a ocet. Chvilku povaříme. Pak horký vývar scedíme a vmícháme do horkého želatinu.
Aspik nám chutnal, ale já moc spokojená nebyla. Stále to nebylo ono ta chuť byla jiná. Pořádný aspik mě naučila až učitelka z potravinářské školy . Dala mě pár užitečných rad.
1. Stačí želatina čirá od výrobce Labeta. Místo pracného vaření zeleniny , koření …. používám
lák od okurek.
Poměr : ¾ láku a ¼ vody !!! Když uvařím želatinu, dám na dno mističky asi ½ cm želatiny
a po ztuhnutí ochutnám, popřípadě dochutím.
2. Abych odhadla kolik mám připravit želatiny dám třeba do srnčího hřbetu vodu a potom ji
odměřím. Vždy dělám odměřené množství i když je vždy želatiny víc. Ze zbytku udělám
mističky (je to dobrá svačina).
3. Jako první si dám na dno formy asi 3/4 cm vrstvu želatiny a dám dobře ztuhnout. Mezi tím si
připravím věci na zdobení. Vařenou mrkev, vařené vejce, hrášek, bílá i červená ředkev,
paprika, olivy, plátkový sýr, salám, šunku, ochucené pomazánkové máslo na nápis,
naložené cibulky, kukuřičky, okurky .....Dále si můžu připravit šunkové a sýrové rolky –
šunkové plním bramborovým salátem vlastní výroby, sýrové křenovou nebo šunkovou
pěnou….
4. Výroba nápisu : ochucené pomazánkové máslo ( ne levné – je řídké a roztéká se) dám do
cukrářského sáčku a na mikrotenový sáček položený na talíři napíšu nápis ( lepší je psát
každé písmeno zvlášť ) – dám ztuhnout do mrazáku.
5. Vezmu si formu na první ztuhlou vrstvou dám ztuhlý nápis. Okolo ozdobím různě vykrojenou
zeleninou….. Opatrně lžící liji želatinu, aby se nic neposunulo. Raději jenom malé kapičky,
nechám ztuhnout a potom teprve liji více ( nemusí být vše zalité ). Nechám ztuhnout .
6. Další vrstva je ještě zeleninová ozdoba a opět želatina a opět tuhnutí. Tím je ozdobná část
Hotová. Zakryji ji salámem nebo plátkovým sýrem po celé ploše opět želatina a opět tuhnutí.
7. Poslední vrstva jsou rolky dám je po celé ploše, po obvodu formy mezi rolkami a formu
dávám okurku nakrájenou na vějířky nebo kolečka. Opět želatina a opět tuhnutí.
8. Druhý den ponořím formu na chvilku do vařící vody aby se aspik uvolnil. Musí se opatrně, ne
moc dlouho. Vyklopím a rovný tác ( používám silnější karton obalený alobalem nebo fólijí ).
9. Divím se co jsem to vyrobila ☺hlavně vidím všechny chyby, a co bych udělala jinak.
10. obrázky níže
H O D N Ě Z D A R U !!!